بیانیه مطبوعاتی عفو بینالملل
AI Index: MDE 13/078/2007 (Public)
News Service No: 119
تاریخ انتشار: 27 ژوئن 2007
ایران: به اعدام كودكان خاتمه دهید
«دختر من دلارا دارابي متهم به قتلي ناکرده است…. به من و به ما کمک کنيد تا عدالت را اجرا کنيم. در اينجا بويي از عدالت و انسانيت نيست.»
پدر دلارا دارابی كه در انتظار اعدام به سر میبرد، 11 ژانویه 2007
عفو بینالملل مقامات قضایی وسیاسی ایران را فرا میخواند كه برایجلوگیری از اعدامهای بیشتر كودكان بزهكار دستور توقف فوری این اعدامها را صادر كنند و برای این كه هیچ كودك مرتكب جرم به مجازات اعدام محكوم نگردد قوانین كشور را تغیر دهند. این سازمان در گزارش جدیدی میگوید كه دست كم 71 كودك بزهكار در ایران در انتظار اعدام به سر میبرند و این كشور از سال 1990 تاکنون بیش از هر كشور دیگری كودكان بزهكار را اعدام كرده است.
مَلکُم اسمارت، مدیر كل برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا اظهار داشت: «ایران عملاً تنها كشوری است كه كودكان بزهكار را – كسانی را كه در هنگام وقوع جرمی که به خاطر آن محکوم شدهاند كمتر از 18 سال داشتهاند – اعدام میكند. وقت آن رسیده است كه مقامات ایران به این رفتار شرمآور – قاطعانه – خاتمه دهند و خود را در كنار بقیه جامعه بینالمللی قرار دهند كه مدتها است قباحت اعدام كسانی را كه در زمان كودكی مرتكب جرم شدهاند دریافته است.»
عفو بینالملل در گزارشیتحت عنوان «ایران: آخرین اعدام كننده كودكان» نام 71 كودك بزهكار در انتظار اعدام را كه اعلام شده فهرست كرده است، ولی اضافه میكند كه تعداد كل ممكن است خیلی بیشتر از این باشد، چرا كه اعتقاد برآن است كه گزارش بسیاری از موارد مجازات اعدام در ایران منتشر نمیشود. از 24 كودكی كه اعدام آنها از سال 1990 تاکنون گزارش شده است، 11 نفر در موقع اعدام هنوز زیر 18 سال بودهاند و بقیه یا تا سن 18 سالگی زیر حکم اعدام نگه داشتهشدهاند یا پس از 18 سالگی محاكمه و محكوم شدهاند.
مَلکُم اسمارت گفت:«مقامات ایران اعدام كودكان را تكذیب میكنند، ولی در سال جاریتا كنون ما دو مورد اعدام كودكان بزهكار را ثبت كردهایم. محمد موسوی، 19 ساله، به خاطر جرمی كه در 16 سالگی او انجام شده بود در ماه آوریل اعدام شد، و سعید قنبرزهی در 17 سالگیهمراه با شش نفر دیگر از اقلیت بلوچ ایران به اعدام محكوم گردید و دو ماه بعد در 27 مه 2007 در زندان زاهدان به دار آویخته شد».
اعدام عاطفه رجبیسهاله، كه به خاطر «جرایم منافیعفت» محكوم و در 16 اوت 2004 در 16 سالگی به دار آویخته شد یكی از مواردی است كه در گزارش عفو بینالملل برجسته شده است. یك روز پس از اعدام او، یك مقام قضایی به یك روزنامه گفت كه او 22 سال داشته است. پرونده رجبی قصور نظام قضایی ایران در محافظت از كودكان را برجسته میكند و گواه دیگری بر این كه در ایران كودكان بزهكار حتی پیش از رسیدن به سن 18 سالگی اعدام میشوند، عرضه میدارد. گزارش همچنین 17 مورد دیگر از كسانی را فهرست كرده است كه به خاطر جنایاتی كه به هنگام ارتكاب آن زیر 18 سال بودهاند اعدام شدهاند.
گرچه در مقایسه با كل اعدامها تعداد اعدام كودكان بزهكار در ایران زیاد نیست، این امر بیاعتنایی حكومت را نسبت به تعهدات و الزامات آن طیق قوانین بینالمللی، كه كاربرد مجازات مرگ در مورد كودكان بزهكار را در همه شرایط منع كرده است، برجسته میكند. به جز ایران، تنها كشورهایی كه از سال 2003 تاکنون اعدام كودكان در آنها ثبت شده چین، سودان و پاكستان بودهاند؛ گرچه مقامات چین و پاكستان تأكید میكنند كه اعدامیها به هنگام ارتكاب جرم 18 سال یا بیش از سال داشتهاند. در هر یک از این سالها تعداد كودكان بزهكار اعدام شده در ایران بیش از مجموع دیگر کودکان بزهکار اعدام شده بوده است.
اعتقاد بر این است كه تعدادی از اعضای دولت و قوه قضاییه ایران، اگر طرفدار الغای کامل نباشند، دست كم طرفدار كاهش مجازات اعدام برای كودكان بزهكارند، ولی پیشرفت بطور تأسفباری آهسته است. برای مثال، پیشنویس لایحهای كه در سال 2001 از سوی قوه قضاییه مطرح شد میتواند راه را برای لغو حكم اعدام برای افراد صغیر باز کند، یا دست كم به كاهش تعداد جرایمیكه كودكان بزهكار را میتوان به خاطر آنها به مرگ محكوم كرد، منجر شود ، ولی این لایحه هنوز از طرف مقامات سیاسیو قضایی تحت بررسی است.
همراه با اعدامهای وحشتانگیز كودكان، و مشكل وسیعتر مجازات اعدام در ایران، نشانههای مثبتی به چشم میخورد، به خصوص جنبش رو به رشدی در سالهای اخیر برای لغو مجازات اعدام كودكان بزهكار در ایران شكل گرفته است. این جنبش را گروهی شجاع از مدافعان و فعالان حقوق بشر در ایران رهبری میكنند و تا كنون به موفقیتهای قابل توجهی دست یافتهاند.
آقای مَلکُم اسمارت گفت: «عفو بینالملل بدون قید و شرط، با مجازات اعدام برای هر كسی، صرف نظر از سن آنان و صرف نظر از ماهیت جرم یا شخصیت محكوم، مخالف است. هر اعدام توهینی به حیثیت انسان است – یك نقض حقوق بشر و حشونتی عمدی كه حق حیات گنجانده شده در اعلامیه جهانی حقوق بشر را نفی میكند».
http://www.stopchildexecutions.com/MDE 1305907 FINAL PERSIAN.doc
*****************************
برای اطلاع بیشتر، لطفا با دفتر مطبوعاتی عفو بینالملل در لندن به شماره 5566 7413 20 44+ تماس بگیرید
Amnesty International, 1 Easton St., London WC1X 0DW. web: http://www.amnesty.org
http://news.amnesty.org برای آخرین خبرها در مورد حقوق بشر به تارنمای عفو بین الملل مراجعه كنید.